Кивито намалява риска за сърдечни заболявания

    Кивито е "кръстено" на националната и гербова птица на Нова Зеландия. От там растението е пренесено в Южна Америка, Курилските острови, Италия, Франция, Русия. У нас този плод е внесен от Франция преди десетина години и засега се отглежда в някои сортово-изпитателни станции във Варна и Петрич, както и от любители овощари.
    Плодовете зреят през октомври. Смята се за зимен плод, който издържа на студ. Мъхестият плод може да издържи и до пролетта в хладилник. В магазините обаче може да го намерим целогодишно.
    Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, както и при простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции. Плодът е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите.
    Причината за тази многостранна ефективност е съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече витамин С. Нещо повече, в кивито има витамин С много повече, отколкото в който и да е друг цитрусов плод. 100 г киви например осигуряват необходимостта на организма от този витамин за една седмица. Не бива да се отминава и неговото съдържание на калий, калций и желязо. Ето защо някои наричат кивито "витаминна бомба", много подходяща през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло.
    Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечносъдовите заболявания, смятат норвежки учени. Те препоръчват консумацията на 2-3 кивита всеки ден. Изследователите от университета в Осло са установили, че ефектът от приема им се проявява още на края на първия месец. За това време рискът от образуване на тромби спада с една пета и с 15% се снижава нивото на вредните мастни киселини в кръвта. Кардиологът от Окланд, Нова Зенландия, д-р Харви Уайт, предполага, че кивито може да стане полезна алтернатива на аспирина.
    Освен всичко друго кивито е превъзходен плод за тези, които спазват диета, тъй като е беден на калории и лесносмилаем от организма{START_COUNTER}